Oxford Road

Manchester

The client wanted to regenerate this existing building on Oxford Street, Manchester, a thriving student area on the doorstep of both campus undersities.

The existing building itself is a tired concrete structure, with a modernist language and rational window pattern. It sits at one end of a book ended urban block, with all buildings in between subserviant in massing and style.

On this basis it seemed logical that any extension should be of equal height. Due to the buildings solid language, it felt natural that the extension followed the same footprint to avoid a set back condition which is not common in the local area.

To ensure the extension read holistically with the existng building, a brick slip cladding was chosen to unify the buidings language. Windows were enlarged to create a simple grid, whichwas used for the extension to follow the same holistic design principles.